Itinerari 15 – Per les Fonts naturals de Terrassa

Inici del Recorregut : En tren o vehicle propi ens arribarem fins l’agregat de Sant Miquel de Gonteres, des de l’estació de RENFE, agafem un camí que baixa al Torrent de Gaià, creuem a l’altra costat (Dret), pugem per la  seva vora i a poca distancia està la Font del Bosc. En èpoques de sequera, aquesta font no raja. Per això, el camí d’entrada moltes vegades queda tapat per la vegetació.
Nosaltres l’hem desembardissat dues vegada.

Font del Bosc                                              Font dels Lladres
De la Font del Bosc, seguim torrent a munt, bona part de l’any baixa poca aigua, en canvií en època de pluges baixa com una riera ample d’aigua. A uns 20 minuts i a l’esquerra trobem la Font dels Lladres, en molts mapes la indica a l’altre banda. Disposa d’un tub molt gran, i poca aigua. Es considerada per la gent no massa bona. Seguim torrent a munt, es molt pedregós el seu recorregut. A uns 20 minuts, trobem la pista que ve de la carretera de Terrassa a Rellinars i que va a la Granja Can Font de Gaia, prenem la pista i en aquesta direcció, poc a poc va fen una certa pujada entre bosc, hem arribat a la balla de la finca,  deixant el camí ample que va pujant dintre del bosc, i rodegem la granja per fora, a poc agafem un camí que baixa directament al torrent, no el deixarem passem primer entre boscs i desprès, al costat d’uns conreus abandonats.

Font de la Roca
Tenim d’estar molt atents, quan el camí s’apropa al torrent un corriol fa una baixada fins la Font de la Roca. Si baixa molta aigua pel torrent, se ens farà molt difícil accedir fins la font que esta a l’altre costat del torrent.
Una canal porta l’aigua fins la font, no es de massa cabal.
Font de la Roca

Seguim el camí a uns minuts el deixarem per un corriol que fa pujada a uns 10 minuts, arribem a la Font de la Teula, on el camí s’acaba.
Es molt abundant, te en realitat dues fonts o punts diferenciats de sortida. L’aigua no surt directament d’una teula, si no, de tubs de ferro, sempre ja alguna teula solta per les rodalies de la font…

Font de la Teula     A                                        Font de la Teula    B

Aquesta font es dedica al Naturalista Fèlix Rodríguez de la Fuente, un senzill monument amb un cartell recorda la seva mort.

Tornarem pel mateix camí, fins la carretera de Rellinars. Agafarem direcció a Terrassa on a un quilòmetre trobarem un autobús urbà que ens portarà fins el centre de Terrassa. O be , tornarem a fer tot el camí fins Sant Miquel de Gonteres.
Dins del Municipi de Terrassa avanç tenia mes de 40 fonts naturals, en l’actualitat algunes ja no existeixen o estant completament seques.

Ramon Solé Lacomba