Itinerari 13 – Per les Fonts Naturals de Santa Coloma de Gramanet a Badalona

Es un recorregut que podem fer en un matí. Podem arribar amb bus urbà de Santa Coloma en la seva parada del Final /Inici del seu recorregut
( B-21 o 803). A pocs metres d’entrar pel camí ample que esta de munt de la mateixa parada , trobem la Font de Sant Roc. Brolla aigua per les rodalies de la font, aquesta aigua no pertany al seu manantial, es una fuita de la canal del Ter que passa pel costat, i des de fa molts anys esta pendent d’arreglar-la. Es molt concorreguda per la proximitat de les cases del barri i donat que es l’inici d’excursions.

Font de Sant Roc                                                Font de la Bota.

Pugem pel torrent conegut com el de les Bruixes, a ma dreta trobem una placa de mabre que ho indica. Seguim pujant per un corriol i ens menys de 5 minuts arribem a la Font de la Bota. Es considera una font molt antiga i podria haver sigut feta, segons els entesos, per els primers pobladors de la zona. El seu cabal no es abundós, l’aigua es aprofitada i conduïda per caneló a diferents nivells per regar els arbres, que  repoblen les rodalies,  uns voluntaris cada festiu durant anys.

Des de la Font de la Bota, seguim el corriol de la dreta que en poc temps ens porta a un camí ample. Seguim per aquest fins el Coll de les Ermites, anomenat així, per la proximitat de les ermites de St. Onofre i St. Climent, que podríem visitar si disposem de temps. Passem per una cadena que barra el pas de vehicles i entrem a la Urbanització de Can Duran de Montcada, nosaltres anem fent el camí de la mateixa carena. Quan arriben al Coll de la Vallençana, a la nostra esquerra agafarem un caminet molt ple de vegetació que fa una certa baixada i en menys de 5 minuts ens porta a la Font d’en Mora. Te poc cabal , no resisteix massa la sequera, per això la gent ja no la visita com avanç.
Nosaltres vàrem canviar el tub trencat per un d’acer inoxidable.

Font d’en Mora                                                             Font de la Cisterna Antiga

Tornem en els nostres passos fins el coll, aproximadament a la mateixa altura , a l’altre canto de la carretera,  baixa direcció mar un camí, es de fàcil de localitzar donat que està net de vegetació a causa dels incendis forestals de la zona.  Aquets camí baixa ràpid fins les explanades baixes , i al fer un fort gir a l’esquerra ens fitxem en un forat gran a peu del camí, es la Font de la Cisterna Antiga. Estaria dedicada a un Sant o Santa, no ho sabem, el mosaic esta totalment trencat. Esta seca. Va tornar a poder beures gràcies a un incendi forestal. Tenim d’anar en compta si volem baixar fins la font, es un pas dificultós i podem relliscar i fer-nos mal.
Seguim el caminet durant uns 10 minuts, fins passar pel costat una caseta, que sembla una deixallaria,  ja de tot i mes, a poc,  trobem un nou camí ample, ara, per la nostra dreta arribarem, al Santuari de Sant Jeroni de la Murtra, passada l’entrada a l’esquerra direcció Santa Coloma, esta l’antiga Font de Sant Jeroni.

Font de Sant Jeroni.

En l’altre costat del camí, esta l’antiga bassa de rec dels conreus de la finca, on encara avui en dia es cultiven tot tipus de verdures.
En aquest punt, tenim l’opció d’anar a Santa Coloma tot seguin el camí en d’avant  i finalitzar en aquest punt el recorregut en uns 20 minuts, o be, tornar en rera uns 30 minuts fins la carretera que ens portarà a l’Hospital de Can Ruti o a Badalona,  amb uns 15 minuts mes i agafar un bus fins el centre urbá..