Itinerari – 3 Per les Fonts naturals de l’Estany

L’Estany es un petit poble del Bages, que no ha volgut evolucionar industrialment, ni tampoc fer grans urbanitzacions el seu contorn, conservant, així, l’arrel de muntanya i el respectar el medi ambient.

Cal visitar l’important Monestir de Santa Maria de l’Estany, on trobarem en l’entrada, el servei d’Informació i Turisme de la vila, on podrem consultar itineraris d’aquesta zona.

Son nombroses les fonts naturals, cal destacar dues :

Font Vella :

Front al carrer que porta al Monestir a peu de carretera esta aquesta antiga font, que data del 1796. Unes escales ens baixen fins la font. Actualment pràcticament no raja aigua dels seus brocs de pedra … Es una verdadera pena, per que, desprès de casi tres-cents anys… no podem gaudir de la seva apreciada aigua.

Font del Mig Prat :

Situada a no mes d’un quilòmetre direcció a Moià i al costat esquer de la mateixa carretera.

Fonts d’aigua de xarxa pública

Font de Santa Maria :

Està darrera del Monestir en una petita plaça i jardins.

Sobre la font esta l’imatge de la verge.

Font de la Plaça de la Vila :

Petita font al costat de l’Ajuntament.

Font del Dr. Vilardell :

Situada entre el carrer del Dr. Vilardell i la carretera a Moià.

La Mina :

No es d’aigua , va ser construïda a l’any 1554, per fer dessecar les aigües de la plana de l’Estany, on era un estany, disposa d’una Mina sud d’entrada i una sortida per la Mina nord, que per una petita canal va a parar a la Gavarresa.

Finalitzem aquí l’itinerari, sols dir, que es de fàcil accés per tothom, donat el relleu totalment planer i que podem fer-lo en un matí.

Podeu demanar-nos mes informació sobre l’Estany i les seves fonts Naturals o fotografies.

Ramón Solé Lacomba