Itinerari – 2 Per les Fonts naturals de Cantonigros

Cantonigros, es un poble que a penes a crescut en el temps, o no ha volgut creixé. Per arribar, ens dirigirem a Vic, d’allí agafarem la carretera de Roda de Ter a Rupit, anirem amb compta per les nombroses corbes i carretera estreta, fins arribar a Cantonigros.

Tant sols entrar i al segon carrer trobem un cartell a la dreta que ens indica l’indret de La Foradada, deixarem el nostre vehicle en aquest punt i ens dirigirem pel camí asfaltat avall. Passem pel camp de futbol, ara el camí es fa pedregós i va baixant ràpidament, a uns 20 minuts, trobem una cruïlla de camins i un cartell que ens indica el camí a El Esquirol o be, a La Foradada, agafarem aquest últim que ja es un camí mes estret. Tenim d’anar amb compta en no relliscar, es un lloc molt humit i fa una ràpida baixada, en els trams mes forts tenim unes baranes. A uns 10 minuts arribarem a La Foradada. La Font de La Foradada, situada a ma dreta tot arribant a la Gorga. Esta dintre d’una antiga caseta.

La Foradada, es un gran Salt d’aigua impressionant, i al costat la gran roca foradada.

Ja a la carretera, seguim direcció a la Gasolinera, agafarem un camí forestal a la dreta que porta a Sant Corneli, a poc d’entrar trobarem la Font dels Enamorats amb aixeta, a la dreta i a peu de camí. A poca distancia de l’anterior i també a la nostra dreta del mateix camí, esta la font del Rajolí , curiosament situada a sota d’un faig, actualment està seca .

Ara tornem a la carretera i anirem direcció a Vic, avanç de creuar el pont de les Perxes, agafem la pista que porta al Santuari de Cabrera. Passat l’antic Molí del Puig i a la dreta esta la Font de Cabrera, al mig del bosc. Te forma d’ermita i raja un bon cabal. No ens tenim de confondre, el santuari no esta prop, si no a uns 4 quilometres i a mes de 1290 metres d’altura.

Moltes son les fonts que podem trobar a les rodalies de Cantonigros, La Font Vella, La Font Negra, La de la Pietat, de La Baga, de Sant Jordi, La del Rector. I avanç d’arribar al aparcament del Santuari de Cabrera una pista tancada amb una cadena ens pot portar fins el naixement del Riu Fluvià. Un cop visitat el santuari, donarem per finalitzat l’itinerari.